Ana içeriğe atla

Yeni Dijital Çağ

İnsanların, Ulusların ve İş Dünyasının Geleceğini Yeni Baştan Şekillendirmek, Eric Schmidt (Google Yönetim Kur. Baş.) Jared Cohen (Google Ideas yöneticisi) Optimist


Google yöneticilerinin kaleme aldığı bu kitap tüm siyasetçilerimiz ve toplum bilimcilerimiz tarafından altı çizilerek okunması gerekmektedir diye düşünüyorum. Günümüzde yansımalarını toplumsal olaylarda gördüğümüz iletişim teknolojileri araçlarının kullanılması sonucunda, bireylerin gücü/etki alanı, hükümetlerin bu olaylara yaklaşımları ve uluslararası kamuoyunda olayların algılanmasını detaylı bir şekilde değerlendiriyor kitap.



İnternet insanoğlunun tam olarak anlamadan inşa ettiği az sayıdaki şeyden biridir. İnternetin dünya sahnesi üzerindeki etkilerine henüz yeni tanık olmaya başlıyoruz. İnternet tarihte anarşiyi de içeren en büyük deneydir.


Önceki değişim dönemlerinden farklı olarak bu kez sürecin etkileri tamamen küreseldir. Tarihte hiçbir zaman bu kadar farklı yerdeki bu kadar çok insan böylesine büyük bir gücü parmaklarının ucunda görmedi.


Teknoloji sektörünün temel kuralı olan Moore Yasasına göre işlem çiplerinin hızı onsekiz ayda bir ikiye katlanmaktadır. Bu yasa uyarınca 2025 yılında 2013 yılına göre bir bilgisayar 64 kat daha hızlı olacaktır.


Dünya sahnesinde iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasının en önemli etkisi, erk yoğunluğunun devletler ve kurumlardan uzaklaşarak bireylere geçmesine neden olacaktır. Ağ teknolojileri, yapısal niteliklerinden dolayı aslında vatandaşlardan yanadır. Bu gücün bireylere geçişi son tahlilde daha güvenli bir dünyaya mı, yoksa daha tehlikeli bir dünyaya mı götürecek? Bağlantılı bir dünyanın gerçekleriyle karşılaşmaya yeni başladık; iyi, kötü, kaygılandırıcı.


Google, Facebook, Apple, Twitter gibi teknoloji platformları kadar çabuk, etkili ya da agresif biçimde yayılmayı ancak bir biyolojik virüs başarabilir; onları kuran, denetleyen ve kullanan kişileri güçlü kılan da budur.


Gelecekteki Biz

Yakında yeryüzündeki herkes birbirine bağlanmış olacak. Bağlantılılık tüm sağladığı kolaylıklara rağmen gelir eşitsizliğini çözmez. Gelişmekte olan ülke vatandaşlarının, siyasi ve makroekonomik koşullarının yakın bir gelecekte köklü bir iyileşme göstermeyecek, tek bir fark bağlantılılık olacaktır. Faydaları: Anında tercüme, sanal gerçeklik etkileşimleri ve gerçek zamanlı toplu yazım.


Çocuklar sosyalleşmek ve öğretmenlerin rehberliğinden yararlanmak için okullara gidecekler ancak eğitim kısa video üreten Khan Akademi benzeri özenle tasarlanmış araçlarla gerçekleşecek.


Bireysel eğlence ve enformasyon kanalları ağı her zamankinden büyük olacak.


Sağlık ve tıp alanındaki kişiye özel elektronik hap, çeşitli teşhisler koyan mobil cihazlar, vücut değer indexlerini çıkaran cihazlar gibi.


Devletlerin Geleceği

İnsanların güç kazanması erişim sağlayabildikleri yerlerden gelir, oysa devletler gücünü bekçilik konumundan alır.


Devletlerin kullanacağı denetleme mekanizması: Filtreleme. Bazı ülkelerde internet bağlantısına birkaç giriş noktası vardır. Bazılarında bir giriş noktası bulunur. Tüm trafik akışını ulusal çaptaki bir internet servis sağlayıcı düzenler. Bu durumda filtreleme yapmak daha kolaydır.


Kullanıcılar bloke edilmiş sitelere proksi sunucu atlatma teknolojileriyle ya da güvenli https şifreleme protokolleriyle erişim kurabilirler. Ülkelerin filtreleme yaklaşımları: Aşikar (Çin), Utangaç (Türkiye), kültürel açıdan kabul edilebilir modeller.


Bütün hükümetler, sonsuz bir biçimde üreyen ve değişen internete karşı kazanım elde etmek için, -paylaştıkları değerler ve ya jeopolitik bazda - web’i birlikte denetim altına alma noktasında çıkar toplulukları oluşturacaktır.


Sanal devletlerin oluşması ve bunların fiziksel devletlerin online alanını sarsması mümkündür. Burada İran, Irak, Suriye ve Türkiye sınırlarındaki Kürk nüfuzun Kürd web’i oluşturması (düşünülebilir.!) örnek olarak verilmiş. krd uzantısı.


Siber saldırılar: Dijital casusluk, sabotaj, sızma ve diğer kötü niyetli girişimleri içerir. Siber saldırıların izini sürmek çok zordur ve ciddi derecede zarar verme potansiyeli vardır. İstihbarat servislerinin geleneksel faaliyetlerinin tümü ileride devletler arasında yürütülecek siber saldırıların ana kütlesini oluşturacaktır.


Savaş, politikanın başka araçlarla sürdürülmesidir. (Clausewitz)


Siber savaş ortamına örnek olarak; 2010 yılında İran Natanz nükleer zenginleştirme tesisinin izleme sistemine sızan Stuxnet adlı solucan verilmiş.


“Siber alem kara, deniz, hava ve uzaydan sonra ‘beşinci askeri operasyon alanı’ ilan edimiştir.”  2009 Robert Gates


Siber savaş yeteneğini geliştirmek isteyen ülkelerin tedarikçi (altyapı için) ülke seçimi, onların ‘online nüfus alanı’ içinde yer almayı kabul etmek diye tanımlanabilecek önemli bir karar niteliği taşıyacaktır. Şu anda dünyada belli başlı dört telekomünikasyon donanımı imalatçısı var:
İsveç’in Ericsson, Çin’in Huawei, Fransa’nın Alkatel-Lucent, ABD’nin Cisco firmaları.
Huawei’nin pazar payı kazandığı yerde, Çin hükümetinin de nüfuzu ve erişim olanağı güçlenmektedir. (Diğerleri için böyle bir yorum yapılmamış!)


Teknoloji şirketleri ürünleriyle birlikte değerlerini de ihraç ederler. Bu yüzden bağlantılılığın ve altyapının kimim kurduğu can alıcı önemdedir.



Yeni Dijital Çağ / Eric Schmidt -Jared Cohen
Kitap Satış

Kitap okuma: Nisan 2014, Ankara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleceğin Suçları

Kitapta genel olarak internet teknolojileri kullanılarak yapılan siber suçlar detaylarıyla inceleniyor. Marc Goodman, bu mecranın sınırlarının ve sunduğu imkanların dışında hayatımızı etkileyen ancak çok göz önüne serilmeyen olumsuz taraflarını Dijital Dünyanın Karanlık Yüzü olarak karşımıza getiriyor. Teknoloji… Teknoloji garip bir şey. Bir elinde bize harika hediyeler verirken, diğeriyle bizi sırtınızdan bıçaklıyor. -Charles Percy Snow Bizler, cihazlarımızı daha doğrusu hayatlarımızı küresel bilgi şebekesine bağladıkça - mobil telefonlar, sosyal ağlar, asansörler veya kendi kendine giden arabalar - , onların altında yatan teknolojilerin nasıl çalıştığını bilen ve sıradan insanlara zarar vermek adına kendi avantajları için istismar etmekten çekinmeyecek kişiler karşısında daha savunmasız oluyoruz. Aslında her şey bağlantılı olduğunda, herkes savunmasız hale geliyor. Neredeyse hiç düşünmeden ve değerlendirmeden hayatımıza dahil ettiğimiz teknoloji, bizi sırtımızdan bıçaklam

Dördüncü Sanayi Devrimi

Bugün karşı karşıya bulunduğumuz çok çeşitli ve şaşırtıcı meydan okumaların içinde en yoğun ve önemli olan, insanlığın dönüşümünü de içeren yeni teknolojik devrimi nasıl anlamak ve biçimlendirmek gerektiği meselesidir. Yaşama, çalışma ve birbirimizle ilişki kurma tarzımızı kökten değiştirecek bir devrimin daha başlarında bulunuyoruz. Bunun ölçeği, kapsamı ve karmaşıklığı bakımından insanlığın daha önce yaşadıklarının hiçbirine benzemiyor.   Bu yeni devrimin hızını ve genişliğini henüz tam olarak kavrayamıyoruz. Milyarlarca insanın mobil cihazlara bağlanmasının, eşi görülmedik miktarlarda işlem gücünün, depolama yeteneklerinin, bilgi erişiminin ortaya çıkmasının sağlayacağı sınırsız imkanları düşünün. Ya da yapay zeka, robotik, nesnelerin interneti, özerk taşıtlar, 3D yazıcılar, nanoteknoloji, biyoteknoloji, kuantum bilgiişlem gibi yeni teknolojik atılımların çok çeşitli alanlarda şaşırtıcı şekillerde iç içe geçmesini düşünün. Ve bugün bu inovasyonların çoğu henüz emekleme aşam